miercuri, 18 februarie 2009

Grup de gherilă literară la Cărtureşti


SOS.Suntem înconjuraţi de cărţi, flancaţi din dreapta şi stânga de şiruri întregi de volume, dolofane şi subţiratice, fixaţi de coperte şi cotoare. N-avem decât o singură scăpare: să le citim. Raport de pe front. Cărtureşti. Februarie 2009. În prag de înfiinţare a Grupului de gherilă literară. Înrolaţi-vă! Tranşeele literaturii sunt încăpătoare.

De două ori pe lună, Cărtureştii din Cluj (Iulius Mall) şi din Timişoara (Mercy 7) devin locuri „conspirative”, spaţii de întâlnire pentru cei ce vor să lărgească rândurile Grupului de gherilă literară. Gândit ca un club inclusivist (ne e permis să inventăm şi cuvinte), GGL vrea să îngroaşe armata de cititori profesionişti şi amatori, printr-un antrenament ce învigorează muşchii culturii. Dacă vă lipsesc discuţiile nepretenţioase despre cărţi (interzise sau nu), recomandările fără dăscălii în privinţa a ceea ce merită citit, execuţiile literare, complicităţile de orice soi, acţiunile de (re)cunoaştere, trebuie să faceţi cumva şi să ajungeţi la depunerea jurământului grupului de gherilă, la Timişoara în 18 februarie (miercuri), la ora 18, iar la Cluj în 24 februarie (marţi), tot la 18. Corina Mărcuţi şi Ioana Câmpean (Timişoara), respectiv Ioana Stupariu şi Marius Popa (Cluj), tineri ce-au semnat un act de credinţă cu literatura, sunt pregătiţi să preia conducerea GGL, fără intenţii dictatoriale. Împreună cu ceilalţi partizani – sperăm în număr cât mai mare – vor putea să implice grupul şi în alte campanii temerare: expediţii literare, sesiuni de scriere colectivă, acţiuni subversive pentru creşterea tonusului culturii, iniţierea de manifeste. Convenţionalul e pus la grea încercare în Cărtureşti!

Aşadar, oricine are ceva de spus şi curajul să o facă e primit cu arme şi bagaje în grupul de gherilă. Începe o nouă eră în Cărtureşti. Come in the book-army!


Dacă rataţi prima întâlnire, nu e totul pierdut. În 5 martie la Timişoara, şi în 17 martie la Cluj (de la aceeaşi oră 18), GGL se adună din nou.

Niciun comentariu: